Innpakking av forsendelse

Hvorfor er frakt dyrere til Norge enn resten av Europa?

Har du noengang forsøkt å bestille et abonnement på et magasin eller kanskje en pakke, men har måtte velge det dyrere «Resten av verden» istedenfor det ofte langt rimeligere «Europa» når du velger fraktalternativer? Slik blir det når Norge velger å stå utenfor EU.

Problemet er ikke nødvendigvis at det er dyrere å sende en pakke til Norge enn land i EU. På grunn av internasjonale avtaler som EØS og postavtalen gjør at det koster stort sett det samme. Problemet som gjør at nordmenn må ty til dyrere fraktalternativer fra nettbutikker er ofte bare en teknisk glipp.

Jeg har nevnt problematikken rundt å måtte spesialhåndtere EØS-landene i et tidligere innlegg.

Si du skal programmere en nettbutikk med ulike fraktalternativer basert på hvor i verden kunden befinner seg. Kunden velger hvilket lande de bor i og du filtrerer mulige fraktvalg ned til de valgene som er tilgjengelig. Du har noen vittige regioner som spesialhåndteres, Wikipedia gir deg en liste over hvilke land som er medlem i EU, og vips har du noe som fungerer for de fleste kundene rundt om i verden. Siden Norge ikke er medlem av EU faller vi gjennom sprekkende og havner i samlekategorien «Resten av verden».

«Resten av verden» er dyrere enn de regionene man har faste priser på fordi det er usikkerhet rundt destinasjonene som havner i denne kategorien. Nettbutikker tar seg dermed mer betalt for frakten uavhengig av hva det faktisk vil koste, slik at de har en større feilmargin om en destinasjon skulle vise seg å være overraskende dyr.

Be om europeisk frakt

Tar en utenlandsk nettbutikk 180 kroner for å levere til Norge, men justerer ned prisen til 95 kroner om du endrer leveringsadresse til Danmark, kan du begynne å lure litt. (Gjelder selvsagt ikke danske nettbutikker.) Om du møter på slik, la oss kalle det EØS-diskriminering, i en nettbutikk kan forsøke å ta kontakt med nettbutikken og be de senke fraktprisene til Norge.

Jeg har gode erfaring med å sende en lenke til Wikipedia-artikkelen om European Single Market (på engelsk) og be om at Norge inkluderes i EU-prisingen. Enten ignorerer de eposten, sier at prisene kommer fra en tredjepart de ikke har kontroll over, eller så endrer de nettsidene sine og du får billigere frakt. Har du tid og mulighet til å gjøre dette kan du ofte spare opptil 50 % av fraktprisen på magasinabonnementer og 15–50 % på andre varer.

Legg igjen en kommentar

Epostadressen din blir ikke publisert. Vær høffelig, følg temaet, og følg rettningslinjene. Kommentarer modereres før publisering.