Kjøkkenvekter

Hva er egentlig jamføringspris?

Hvordan skal du egentlig finne det billigste alternativet i matvarehyllene? eller i malerforretningen? Jamføringsprisen er alle forbrukeres venn.

Jamføringspris/sammenligningspris kalles «enhetspris» i Prisopplysningsforskriften. Enhetspris er et mer teknisk begrep som fremhever at prisen gjelder per enhet (kilo, meter, antall) av en vare. Personlig foretrekker jeg begrepet ‹jamføringspris›, siden det understreker intensjonen bak Prisopplysningsforskriften og Markedsføringsloven.

Alle næringsdrivende, både på nett og i fysiske butikker, må oppgi jamføringspris på nesten alle typer varer med noen få unntak. Det vil si at det skal oppgis pris på alt fra melk til maling og fuktighetskremer i pris per liter, og fra knekkebrød til vedkubber og mel i pris per kilo. Enkeltvarer som selges samlet men kan deles, som tennbriketter og bomullspinner, angis i pris per stykk eller bruk.

Varer som ikke kan deles uten å tape dens karakter, som et sjakksett eller en mobiltelefon, trenger ikke en oppgitt jamføringspris. Jeg kommer til å skrive mer om den siste kategorien senere.

For de av oss som tar turen til Sverige i ny og né har kanskje lagt merke til at hyllekantene der er merket ‹jämför›, mens det gjerne står ‹per meter›, ‹per liter›, ‹per stk›, eller ‹per enhet› her hjemme i Norge. Du ser fort hvorfor den svenske prismerkingen er enklere enn den norske om du jamfører kompleksiteten i den norske Prisopplysningsforskriften med den mer kortfattede og oversiktlige svenske Prisinformationslagen.

Så se heller på den lille prismerkingen enn den store når du er ute å handler matvarer i butikk eller på nett. En stor forpakning er ikke alltid den billigste, og uten jamføringsprisen hadde du måtte trekt frem mobiltelefonen for å regne ut hvilken vare som egentlig er billigst.

Hovedbildet av © 2008 Marcus Jeffrey, under en CC BY 2-lisens.

Legg igjen en kommentar

Epostadressen din blir ikke publisert. Vær høffelig, følg temaet, og følg rettningslinjene. Kommentarer modereres før publisering.