Kjøkkenvekter

Norske nettbutikker er lite flinke til å oppgi jamføringspris

Jamføringsprisen skal vises sammen med vareprisen uavhengig av hvor varen selges. Så hvorfor er nettbutikkene så dårlige på å oppgi jamføringsprisen?

Hvilken av alternativene under er det rimeligste?

  • 406 gram melblanding fra Toro til 45,00 kroner
  • 750 gram Jyttemel til 55,00 kroner
  • 500 gram fibermelblanding fra Semper til 27,00 kroner
  • 900 gram havrebrødmix fra Finax til 57,00 kroner

Kunder hos Allergikost.no må spørre seg selv, for til tross for lovverket finner nettbutikken det for godt å ikke oppgi jamføringsprisen for varene i sortimentet sitt. De er ikke den eneste nisjebutikken på nett som ikke følger Prisopplysningsforskriften: Allergimat.no, HelseBaren.no, HelseOgKost.no, MatNet.no, og mange andre holder Allergikost.no med selskap.

Kolonial.no og nu3.no er derimot flink til å oppgi jamføringspriser. Jeg brukte dog langt mer tid på å finne eksempler på nettbutikker som gjorde det riktig enn butikker som ikke følger prisopplysningsplikten.

Jeg så spesifikt på allergi og spesialkost nå, men prisopplysningsplikten «gjelder næringsdrivende som er etablert i Norge og selger varer og tjenester til forbruker»; for å sitere Prisopplysningsforskriften direkte. I alle kategorier og i nesten alle nettbutikker er varer oppgitt uten jamføringspriser. Loven sier videre at «Prisopplysningsplikten gjelder uten hensyn til hvor varen forevises.» At du er en nettbutikk er dermed ikke noen unnskyldning for å ikke oppgi jamføringspris.

Jeg tror mangelen på jamføringspriser på nettet skyldes en dårlig oversikt over hvilke nettbutikker som finnes kombinert med dårlig håndheving av loven. Videre mistenker jeg sterkt at nettbutikksystemene som de mindre aktørene velger å benytte seg av ikke har en innebygget funksjon for å regne ut og vise jamføringspriser. Noe som heller ikke er en unnskyldning eller gir grunnlag for et unntak fra loven eller å svekke forbrukernes evne til å sammenligne priser.


Om du lurer på hvilken av melmiksene jeg brukte i eksemplet som var billigst så er fibermelblanding fra Semper som er billigst med god margin. Irriterende at jeg ikke sier nøyaktig hvor mye billigere? Det er det meningen at butikkene selv skal gjøre, og det var egentlig poenget mitt her også.

Hovedbildet av © 2008 Marcus Jeffrey, under en CC BY 2-lisens.

Legg igjen en kommentar

Epostadressen din blir ikke publisert. Vær høffelig, følg temaet, og følg rettningslinjene. Kommentarer modereres før publisering.