Linux-pingvin på gul bakgrunn

Forsvinnende lite norskspråklige Linux-nyheter og ressurser

Siden Linux1.no sluttet å publisere Linux-nyheter i 2014 har det ikke vært et eneste norskspråklig nettsted som publiserer generelle nyheter om Linux. Digi og Tek publiserer en gang i ny og ne én enslig Linux-sak oppiblant alle de andre generelle teknologinyhetene, men det har ikke vært noen som har vinklet nyhetene fra fri kildekode og åpen tilgang-standpunktet.

Etter at jeg gjorde en veldig rask og uformell undersøkelse, ser det ut til at Gamer.no, en underside av Tek, har den største Linux-satsingen av noen norske nettstedene når det kommer til antall publiserte artikler over de siste tre årene. Det har mye med at de nevner i forbifarten at spillene de omtaler også er tilgjengelig for Linux, men de har også noen få Linux-artikler innimellom.


Helt frem til for fire–fem år siden så fantes det et lite knippe norskspråklige Linux-fokuserte fora, og det fantes små norskspråklige underseksjoner på de største Linux-distribusjonenes egne forumer. Disse er nå enten helt borte, eller som i tilfelle for Linux1 sitt forum, blitt helt forlatt. Diskusjon.no sin Linux-seksjon er vel nå den største gjenværende forumet, men selv ikke der er det mer enn noen dusin innlegg hvert år. Diskusjon.no er også en underside av Tek.

Google Trends viser en halvering av interessen for Linux (på engelsk) over de siste fem årene her i landet. Sør-Trøndelag ser ut til å være siste Linux-skanse hvor interessen bare har falt 15 % over den samme periode.


Det er vanskelig å si hvorvidt nordmenn har gått over til å bruke de engelskspråklige ressursene, men Google Trends-tallene tilsier at dette ikke burde være tilfellet. Dette med forbehold om at alle som bruker Linux i Norge ikke har skiftet til en annen søkemotor enn Google, selvsagt.

Jeg synes det er litt synd at alle de norske Linux fora, nyhetssider, og andre ressurser ser ut til å forsvinne. Jeg fant selv interessen for Linux gjennom mange av disse kanalene, og ser at det kan være vanskeligere å oppdage noe slik som Linux nå. Siden det knapt nevnes i media målt mot når det fantes egen dediserte medier for det. Nordmenn uten gode engelskkunnskaper vil iallfall ikke lengre ha en særlig stor sjanse for å oppdage Linux.

Nå føler jeg meg virkelig som en gammel grinebiter, men jeg synes det er litt dumt å se mulighetene folk har til å bygge Linux-kunnskaper forsvinner litt etter litt.

Savner du et norsk nettsted for Linux-nyheter?

Én kommentar til «Forsvinnende lite norskspråklige Linux-nyheter og ressurser»

  1. Jeg kan norsk ikke so bra, men jeg liker Linux! 🙂 Det har bedre fonter (er det en riktig ord?) enn Windows, synes jeg.

    Og ja, det er litt lei at nordmenn har ikke stor interest til alternativt-OS og alternativt-nettlesere 😉

Legg igjen en kommentar

Epostadressen din blir ikke publisert. Vær høffelig, følg temaet, og følg rettningslinjene. Kommentarer modereres før publisering.