Teknisk Ukeblad logo

Skeptisk til Teknisk Ukeblads markeds­dominans innen IT-nyheter på norsk

Jeg er ingen ekspert på medier eller medieeierskap. Jeg mener likevel det er uheldig at Teknisk Ukeblad Media via to oppkjøp de siste to årene har sikret seg kontrollen over brorparten av de dedikerte IT-mediene i Norge.

Teknisk Ukeblad Media kjøpte opp Digi.no i 2014, og Tek.no og et knippe av søstersidene deres i 2015. Med disse to oppkjøpene fikk Teknisk Ukeblad kontroll over 73 % av IT-nyhetsmarkedet i Norge. (Med forbehold om noe overlapp)

Den største gjenværende aktøren som står alene mot Teknisk Ukeblad-nettsidene er ITavisen.no. I 2015 ble ITavisen solgt til nåværende redaktør Trond Bie, som tok med seg avisen og flyttet til IT-regionen Silicon Valley i USA. Jeg mener det umulig kan styrke ITavisens dekning av norske IT-nyheter når redaktøren ikke engang befinner seg i landet. ITavisen har et større fokus på underholdningsnyheter med mindre IT-faglig dybde, og syndikering fra de større amerikanske IT-mediene. Etter min mening er både Digi og Tek flinkere enn ITavisen på egen undersøkende journalistikk og deres større redaksjoner lar de gjøre mer og dypere journalistikk.

ITavisen er større enn både Digi og Teknisk Ukeblads egne nettsider, men er 20 000 daglig besøkende bak Tek alene og nå 116 000 besøkende bak den samlede trafikken til Teknisk Ukeblad Media. Tallene basert på comScore/TNS Topplistens ukentlig gjennomsnitt for uke 32, 2016. Etter en gjennomgang av comScore-topplisten og Alexa Internett sin Top Sites in Norway kan jeg heller ikke finne noen andre utfordrere enn ITavisen.


Jeg pleide å lese både Digi og Tek nesten daglig, men besøker nå kun sidene når jeg kjedesurfer et par ganger i måneden. Jeg er like fornøyd med begge sidene som før, men jeg jeg har dog merket meg at de to nå har hatt en opplevd nedgang i overlappende nyhetssaker. Digi og Tek har alltid hatt forskjellig fokus, men jeg opplever at det nå presenteres færre forskjellige tolkninger og vinklinger av den samme nyhetssaken.

Det er, som jeg skrev innledningsvis, uheldig at det nå kun er to aktører igjen i landet innen IT-nyheter. Jeg tror på at konkurranse sikrer leserene et bedre nyhetsprodukt, men jeg tror virkelig ikke det er det nordmenn sitter igjen med når fire uavhengige redaksjoner nå har blitt til bare to.

Legg igjen en kommentar

Epostadressen din blir ikke publisert. Vær høffelig, følg temaet, og følg rettningslinjene. Kommentarer modereres før publisering.